سوخت و احتراق

سوخت و احتراق

پیش بینی خواص فیزیکی و مشخصات قطره­ سازی زیست سوخت به دست آمده از ریزجلبک کلامیدوموناس

نویسندگان
1 بخش مهندسی مکانیک و هوافضا،دانشگاه صنعتی شیراز،ایران
2 بخش میکروب شناسی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
چکیده
در این نوشتار خواص فیزیکی و مشخصات قطره ­سازی (Atomization) زیست سوخت به دست آمده از ریز جلبک کلامیدوموناس (Chlamydomonas) بررسی ومطالعه شده است.به تازگی گونه (species) خاصی از ریزجلبک کلامیدوموناس با نام MCCS 026 در برخی نواحی جنوبی ایران (استان فارس) شناسایی شد که پتانسیل تولید زیست سوخت را دارد. بر طبق تحقیقات فیزیولوژیکی-مولکولی انجام شده، این گونه خاص جلبکی علاوه بر نرخ سریع رشد و ظرفیت چربی مطلوب و قابل قبول، محیط کشت بسیار ساده و ارزان قیمتی دارد به طوری که حتی در شرایط اقلیمی ایران به طور طبیعی نیز قابل رشد و تکثیر است. علی ­رغم تمام این ویژگی ­ها، برای اطمینان از عملکرد مطلوب زیست سوخت جدید در موتورهای احتراق تراکمی لازم است خواص فیزیکی و خصوصیات قطره­سازی این سوخت مورد بررسی قرار گیرد. در تحقیق حاضر برای اولین بار خواص فیزیکی و خصوصیات قطره ­سازی زیست سوخت جدید به طور تحلیلی مطالعه شده است. نتایج نشان داد که سوخت به دست آمده از این گونه جلبکی خواص بسیار مشابهی با سوخت دیزل فسیلی دارد. تحلیل فرآیند قطره ­سازی سوخت نیز حاکی از این است که زیست سوخت جدید نسبت به برخی از زیست سوخت­ های مرسوم و مورد استفاده در اروپا و امریکا از جمله سویا و کانولا متیل استر عملکرد بسیار مطلوب­تری دارد. همچنین بررسی ­ها نشان داد که زیست سوخت جدید نسبت به زیست سوخت به دست آمده از برخی ریز جلبک­ های مرسوم دیگر در تولید زیست سوخت مانند کلرلا (Chlorella) نیز از کیفیت بالاتری برخوردار است.

تازه های تحقیق

در این تحقیق خواص فیزیکی و مشخصات قطره­سازی زیست سوخت به دست آمده از ریزجلبک کلامیدوموناس بررسی و مطالعه شده است. بدین منظور کلیه مونو استرهای اسید چرب موجود در زیست سوخت جدید از نظر ساختار مولکولی بررسی شده­اند. سپس برخی از خواص فیزیکی مهم زیست سوخت جدید با توجه به شاخص­های توپولوژیکی هر یک از اجزای تشکیل دهنده آن محاسبه شد. در نهایت نیز برخی از ویژگی­های ماکروسکوپیک قطره­سازی سوخت از جمله قطر متوسط قطرات و طول نفوذ اسپری سوخت محاسبه و با سوخت دیزل معمولی و برخی زیست سوخت­های متداول مقایسه شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش را می­توان در قالب موارد زیر خلاصه کرد:

1-   خواص فیزیکی این سوخت نسبت به سایر زیست سوخت­های مرسوم و مورد استفاده در اروپا و امریکا مشابهت بیشتری به سوخت دیزل معمولی دارد. این امر باعث بهبود خواص قطره­سازی سوخت و به تبع آن بالا رفتن بازده احتراق می­شود.

2-   در بین خواص فیزیکی مهم، گرانروی نسبت به چگالی و کشش سطحی وابستگی بیشتری به ساختار مولکولی و نوع اسیدهای چرب موجود در سوخت دارد. از آنجا که گرانروی تأثیر مستقیم بر قطره­سازی سوخت پاششی دارد، لذا فرایند قطره­سازی سوخت به شدت به توپولوژی مولکولی استرهای اسید چرب موجود در سوخت وابسته است.

3-   زیست سوخت جدید نسبت به کانولا متیل استر و سویا متیل استر راحت­تر قطره قطره می­شود که این امر باعث زیاد شدن نرخ تبخیر سوخت و بهبود کیفیت احتراق می­شود.

4-   از آنجا که خواص زیست سوخت جدید به دست آمده از ریزجلبک کلامیدوموناس نسبت به سایر زیست سوخت­های متداول شباهت بیشتری با دیزل معمولی دارد، لذا می­توان در تشکیل سوخت­های ترکیبی از درصد بیشتری از این سوخت استفاده کرد. این امر باعث صرفه­جویی بیشتر در مصرف سوخت­های فسیلی و کاهش آلودگی­های زیست محیطی می­شود.

5-   زیست سوخت جدید نسبت به سایر زیست سوخت­های جلبکی مرسوم به مراتب از کیفیت بالاتری برخوردار است. تاکنون، کلرلا به عنوان یکی از گونه­های جلبکی باکیفیت برای تولید زیست سوخت معرفی شده است. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که زیست سوخت جدید از نظر خواص فیزیکی و قطره­سازی از زیست سوخت جلبکی کلرلا نیز به مراتب بهتر است. به نظر می­رسد این سوخت از نظر کیفی می­تواند به عنوان رقیب سرسختی برای زیست سوخت جلبکی کلرلا مطرح باشد.

محققان پیشین بر این باورند که گونه MCCS 026 از ریز جلبک کلامیدوموناس علاوه بر غنای مناسب و مطلوب از نظر مقدار چربی و سازگاری زیاد با شرایط اقلیمی ایران، هم به صورت طبیعی و هم در شرایط کنترل شده در محیط­های کشت بسیار ارزان و در مقیاس زیاد قابل تولید است. تحقیق حاضر بررسی­ها پیرامون این زیست سوخت جدید را یک گام به جلو برد و نشان داد که زیست سوخت به دست آمده از این ریزجلبک از نظر خواص فیزیکی و مشخصات قطره­سازی سوخت شباهت زیادی با سوخت­های فسیلی مرسوم دارد و در صورتی که چنین سوختی تولید شود می­تواند به راحتی در موتورهای دیزل قطره قطره شده و شرایط مناسبی را برای احتراق فراهم کند. نکته­ دیگری که در تولید زیست سوخت­ها باید مورد بررسی قرار گیرد مثبت بودن موازنه انرژی است. موازنه انرژی در فرآیند تولید سوخت­های زیستی به صورت نسبت انرژی زیستی به دست آمده به انرژی فسیلی مصرف شده برای انجام فرآیند تعریف می­شود. بدیهی است که زمانی تولید زیست سوخت مقرون به صرفه است که عدد به دست آمده برای موازنه انرژی بزرگ­تر از یک باشد. این امر در ادبیات مربوط به تولید سوخت­های بیولوژیک تحت عنوان مثبت بودن موازنه انرژی نامیده می­شود.

فرآیند تولید زیست سوخت از ریزجلبکها شامل چهار مرحله رشد و پرورش ریز جلبک، برداشت یا جداسازی، روغن­کشی و سرانجام تبدیل روغن به زیست سوخت می­شود. مراحل روغن­کشی و تبدیل روغن به زیست سوخت برای ریزجلب­کها و سایر منابع گیاهی که در حال حاضر در اروپا و امریکا استفاده می­شوند مانند کانولا و سویا مشابه است. بنابراین انرژی لازم برای انجام این مراحل از فرآیند نیز کاملاً مشابه است. عمده­ترین تفاوت بین فرآیند تولید زیست سوخت­های جلبکی با زیست سوخت­های به دست آمده از دانه­های روغنی در مراحل رشد و برداشت است. بنابراین برای اطمینان از مثبت بودن موازنه انرژی در فرآیند تولید زیست سوخت­های جلبکی کافی است مقدار انرژی لازم برای انجام این مراحل با دقت بیشتری مورد مطالعه قرار گیرد.

به تازگی پژوهشی در مورد مثبت بودن موازنه انرژی در زیست سوخت­های ریز جلبکی انجام شد]33[. نتایج این تحقیق نشان داد که اگر انرژی لازم برای فرآیند تولید زیست سوخت­های جلبکی از منابع بازگشت­پذیر انرژی مانند انرژی خورشیدی تأمین شود موازنه انرژی فرآیند مثبت خواهد بود]33[. همچنین برای تغذیه ریزجلبک­ها می­توان از فاضلاب استفاده کرد که این امر علاوه بر اینکه مشکلات آلودگی فاضلاب­ها و تصفیه آن­ها را تا حد زیادی برطرف می­کند، انرژی و هزینه لازم برای پرورش ریزجلبک­ها را کاهش داده و به مثبت شدن موازنه انرژی کمک می­کند. همچنین تفاله­های باقی­مانده از فرآیند روغن­کشی غذای مقوی و مناسبی برای دام­ها به شمار می­رود. با این نگاه به نظر می­رسد که بتوان فرآیندهای تولید زیست سوخت از ریزجلبک کلامیدوموناس را به گونه­ای طراحی کرد که موازنه انرژی کلی مثبت باشد. ولی با این وجود باز هم بررسی مثبت بودن موازنه انرژی در فرآیند تولید زیست سوخت از این گونه جلبکی خاص امری لازم و اجتناب نا­پذیر است و می­تواند موضوع مناسبی برای تحقیقات آتی باشد.

 

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله English

Predicting of Physical Properties and Atomization Characteristics of the Biofuel Derived from Chlamydomoinas Microalga

نویسندگان English

Amir Omidvar 1
Elham Amini 2
1 Department of Mechanical and Aerospace Engineering, Shiraz University of Technology,, Iran
2 Department of Microbiology, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran
چکیده English

The overall objective of present research is to provide insight into physical properties and atomization characteristics of the Chlamydomonas algal biofuel. Biofuels are produced mainly from oil crops, animal fat and waste cooking oil. Because of low productivity and efficiency, these sources are not suitable for continuous and large-scale production of biofuel. Microalgae appear to be the only source of renewable biodiesel that is capable of meeting the global fuel demand. According to a novel physiological-molecular research, the naturally isolated microalga Chlamydomonas sp. MCCS 026 can be used as a valuable feedstock for biofuel production in our country. This species has high growth rate and lipid content requiring just a simple and low-cost culture medium. However, these benefits do not guarantee the practical usage of this new green fuel in DI engines. In order to employ a biodiesel well, it is necessary to know its key properties, i.e. density, viscosity and surface tension. These properties are closely related to the molecular structures of its fatty acid components. This study presents a predictive analytical investigation of the effects of viscosity, density and surface tension on atomization characteristics of the new suggested green fuel. Results from statistical analysis showed that Chlamydomonas algal fuel had near-similar properties to the petroleum diesel fuel. The atomization analysis indicated that for the same operating conditions, the novel biofuel shows better spray characteristics than well-known biofuels, i.e. soybean and canola methyl esters. Also, the results showed that the quality of this new biofuel is higher than other alga-based biofuels.

کلیدواژه‌ها English

Biofuel
Microalga
Chlamydomonas
Atomization
Physical properties
1.     Erazo, J., Sequera, A., Parthsarathy, R., and Gollahalli, S. R., “Comparison of Spray Characteristics of Biodiesel and Diesel fuel,” AIAA 4816, 2007.
2.     Murillo, S., Lĭguez, J. L., Porterio, J., Geranada, E., and Moran, J. C., “Performance and Exhaust Emissions in the Use of Biodiesel in Outboard Diesel Engines,” Fuel, 86, pp 1765-1771, 2007.
3.   زنوزی، ع؛ قبادیان، ب؛ توکلی هشجین، ت؛ فیض الله نژاد، م؛ و باقرپور، ح؛ "تأثیر ترکیب سوخت­های دیزل و بیودیزل حاصل                  از پسماند روغن­های خوراکی در عملکرد موتور اشتعال تراکمی(CI)،" نشریه علمی- پژوهشی سوخت و احتراق، سال اول، شماره اول، ص 53- 60، شهریور 1387.
4.   نجفی، ب؛ پیروزپناه، و؛ و قبادیان، ب؛ "تأثیر استفاده از بیودیزل در کاهش آلایندگی موتور دیزل،" مجموعه مقالات اولین کنفرانس احتراق ایران، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران، بهمن ماه 1384.
5.                 Tyson, S. K., “Biodiesel Handling and Use Guidelines,” US Department of Energy, DOE/GO;102004, 1999.
6.     Almeida, S. C. A., Belchior, C. R., Nascimento, M. V. G., Viera, L. S. R., and Fleury, G., “Performance of a Diesel Generator Fuelled with Palm Oil,” Fuel, 81, pp 2097-2102, 2002.
7.     Bhatti, H. N., Hanif, M. A., Qasim, M., and Rehman, A., “Biodiesel Production from Waste Tallow,” Fuel, 87, pp 2961-2966, 2008.
8.                 Lam, S. C. A., “Biodiesel Droplet Combustion,” MS.c Thesis, University of Windsor, Ontario, Canada, 2007.
9.     Altiparmak, D., Keskin, A., Koca, A., and Guru, M., “Alternative Fuel Properties of Tall Oil Fatty Acid Methyl Ester-Diesel Fuel Blends,” Bioresource Technology, 98, pp. 241-246, 2007.
10.  Preyra-Irajo, G. A., Izqaierdo, N. G., Covi, M., Nolasco, S. M., Quiroz, F., and Aguirrezabal, L. A. N., “Variability in Sunflower Oil Quality for Biodiesel Production: A Simulation Study,” Biomass and Bioenergy, 33, pp. 459-468, 2009.
11.  Giannelos, P. N., Sxizas, S., Lois, E., Zannikos, F., and Anastopoulos, G., “Physical, Chemical and Fuel Related Properties of Tomato Seed Oil for Evaluating Its Direct Use in Diesel Engines,” Industrial Crops and Products, 22, pp. 193-199, 2005.
12.  Chisti, Y., “Biodiesel from Microalgae,” Biotechnology Advances, 25, pp 294-306, 2007.
13.  Chisti, Y., “Biodiesel from Microalgae Beats Bioethanol,” Trends in Biotechnology, 26, No. 3, pp. 126-131, 2008.
14.  Xu, H., Miao, X., and Wu, Q., “High Quality Biodiesel Production from a Microalga Chlorella Protothecoides by Heterotrophic Growth in Fermenters,” Journal of Biotechnology, 126, pp. 499-507, 2006.
15.  Mata, T. M., Martins, A. A., and Caetano, N. S., “Microalgae for Biodiesel Production and other Applications: A Review,” Renewable and Sustainable Energy Reviews, 14, pp. 217-232, 2010.
16.  Morowvat, M. H., Rasoul-Amini, S., and Ghasemi, Y., “Chlamydomonas as a “New” Organism for Biodiesel Production,” Bioresource Technology, 101, pp. 2059-2062, 2010.
17.  Ejim, C. E., Fleck, B. A., and Amirfazli, A., “Analytical Study for Atomization of Biodiesels and their Blends in a Typical Injector: Surface Tension and Viscosity Effects,” Fuel, 86, pp. 1543-1544, 2007.
18.  Knothe, G., “Dependence of Biodiesel Fuel Properties on the Structure of Fatty Acid Alkyl Esters,” Fuel Processing Technology, 86, pp. 1059-1070, 2005.
19.  Allen, C. A. W., Watts, K. C., and Ackman, R. G., “Predicting the Surface Tension of Biodiesel Fuels from their Fatty Acid Composition,” Journal of American Oil Chemists Society, 76, pp. 317-323, 1999.
20.  Allen, C. A. W., “Properties of Biodiesel Fuel Atomization Characteristics Based on Measured Properties,” Ph.D. Thesis, DalTech, Dalhousie University, Nova Scotia, Canada, 1998.
21.  Poling, B. E., Parausnitz, J. M., and O’Connel, J. P., The Properties of Gases and Liquids, McGraw-Hill, NewYork, 2001.
22.  Shu, Q., Yang, B., Yang, J., and Qing, S., “Predicting the Viscosity of Biodiesel Fuels Based on the Mixture Topological Index Method,” Fuel, 86, pp 1849-1854, 2007.
23.  Shu, Q., Wang, J., Peng, B., Wang, D., and Wang, G., “Predicting the Surface Tension of Biodiesel Fuels by Mixture Topological Index Method, at 313K,” Fuel, 87, pp. 3586-3590, 2007.
24.  Uryadov, V. G., Aristova, N. V., and Ofitserov, E. N., “Relationship between the Dynamic Viscosity of Hydrocarbons and the Wiener Topological Index,” Russian Journal of Physical Chemistry A, 81, No. 4, pp. 644-647, 2007.
25.  Uryadov, V. G., Aristova, N. V., and Ofitserov, E. N., “Topological Approach to Description of Dynamic Viscosity of Heteroatom-Containing Organic Compounds,” Chemistry and Computational Simulation Butlerov Communications, 3, No. 9, pp. 53-58, 2002.
26.  Sazhin, S. S., Feng, G., and Heikal, M. R., “A Model for Fuel Spray Penetration,” Fuel, 80, pp. 2171-2180, 2001.
27.  Chehroudi, B., and Bracco, F. V., “Structure of Transient Hollow Cone Spray,” SAE Report 880522, 1988.
28.  Pozorski, J., Sazhin, S., Waklawczyk, M., Crua, C., Kenneird, D., and Heikal, M., “Spray Penetration in Turbulent flow,” Flow Turbulence and Combustion, 68, pp. 153-165, 2002.
29.  Peterson, B. R., and Ghandhi, J. B., “Transient High-Pressure Hydrogen Jet Measurements,” SAE Report 2006-01-0652, 2006.
30.  Kumar, S., Watson, H., Milkins, E., and Edsen, J., “Combustion Modeling of Diesel Fuel, Seed Oil and Methyl Ester of Seed Oils,” SAE Report 861564, 1986.
31.  Lee, C. S., Park, S. W., and Known, S. I., “An Experimental Study on the Atomization and Combustion of Biodiesel-Blended Fuels,” Energy Fuels, 19, pp. 2201-2208, 2005.
32.  Yule, A. J., Mo, S. L., Tham, S. Y., and Aval, S. M., “Diesel Spray Structure,” ICLASS-85, London, UK, 1985.
33.  Ehimen, E. A., “Energy Balance of Microalgal-Derived Biodiesel,” Energy Sources, Part A: Recovery, Utilization, and Environmental Effects, 32, No. 12,  pp. 1111-1120, 2010.