TY - JOUR ID - 95414 TI - بررسی تاثیر فرایند تولید بیواتانول بر برخی ویژگی‌های کیفی آن JO - سوخت و احتراق JA - JFNC LA - fa SN - 2008-3629 AU - صدرنیا, حسن AU - خدابخشی کولایی, آذر AU - طبسی زاده, محمد AU - قبادیان, برات AD - دانشگاه فردوسی مشهد AD - گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران AD - گروه بیوسیستم، دانشگاه فردوسی مشهد AD - گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 12 IS - 3 SP - 39 EP - 51 KW - بیواتانول KW - تخمیر KW - گرانروی KW - چگالی KW - نقطه اشتعال DO - 10.22034/jfnc.2019.95414 N2 - در تحقیق حاضر، به ­بررسی شرایط بهینه تولید بیواتانول سوختی از سه نوع قند پرداخته شده و سپس تاثیر شرایط عملیاتی تولید بر روی برخی خصوصیات مهم فیزیکی آن مانند گرانروی، چگالی و نقطه اشتعال آن بررسی شده است. در این مطالعه، 27 نوع اتانول گیاهی از مواد ملاس نیشکر، ملاس چغندر قند و شربت غلیظ نیشکر، در سه زمان 24، 48 و 72 ساعت و در سه دمای C◦ 35، C◦ 30 و C◦ 25 به­ روش تخمیر بی­هوازی تولید شدند. سپس، پارامترهای گرانروی سینماتیکی، چگالی و نقطه اشتعال آن­ها با سه تکرار تعیین شد. نتایج نشان داد که با افزایش دما و زمان، گرانروی، چگالی و نقطه اشتعال کاهش می­ یابند. نوع ماده قندی نیز اثر معنا­داری داشت؛ بدین­ گونه که نزدیک ترین گرانروی به­ میزان استاندارد بیواتانول مربوط به ملاس نیشکر در دمای C◦ 25 و بعد از 72 ساعت به میزان cSt 5174/1 به ­دست آمد. شبیه­ ترین چگالی به مقدار استاندارد در دمای C◦ 35 و بعد از 72 ساعت برای شربت نیشکر با میزان  g/cm3 9560/0 محاسبه شد. نقطه اشتعال C◦ 5/24 به­ عنوان نزدیک­ ترین نقطه ­اشتعال به میزان استاندارد بیواتانول گزارش شد که مربوط­ به شربت نیشکر در دمای C◦30 و زمان 72 ساعت بود. بیشترین میزان بیواتانول تولیدشده gr.L-1 74 و مربوط به ملاس نیشکر در دمای C◦ 35 و بعد 72 ساعت گزارش شد. روش ارائه شده برای تولید بیواتانول از مواد قندی توانست سوخت با خصوصیات کیفی منطبق با استاندارد سوخت ­های بیواتانول را فراهم آورد.   UR - https://www.jfnc.ir/article_95414.html L1 - https://www.jfnc.ir/article_95414_f368ba4fad589301c496bb575bc8b507.pdf ER -